Home        Aukje        Quantum Touch       Helen met energie       Huis reinigen
Spiegelen      Relaties      Ego       Innerlijk kind       Contact       Links

 

Spiegelen

Spiegelen is iets dat iedereen doet, wanneer je je hiervan bewust bent, kun je dit voor jezelf gebruiken.

Wanneer je bijvoorbeeld iemand bewondert, je vindt het mooi hoe hij of zij zaken afhandelt of aanpakt, dan betekent dit dat jij ook die manier van handelen in je hebt. Deze persoon valt je op, omdat hij of zij jou ergens diep van binnen raakt. Dit is dan een kant van jezelf die je nog niet of niet genoeg ontwikkeld hebt.

Dit geldt echter ook op een negatieve manier, wanneer jij je ergert aan iemand, dan betekent dit ook een spiegel voor jezelf. Jij ergert je omdat jij ook deze (schaduw)kant in je hebt, je wordt geraakt en je gaat, vaak op een negatieve manier, hierop reageren.

Wanneer wij ons bewust zijn van de spiegel die de mensen om ons heen ons voorhouden, dan kunnen we inzichten in onszelf krijgen........

Stel jezelf de vraag: "wat heb ik te leren van deze persoon?"

Voorbeelden

Een drukke, altijd bezige vrouw (met nek- en schouderklachten) klaagt over haar man: "hij doet niks, hij heeft geen hobby's en hij is niet vooruit te branden"

De spiegel die haar man haar voorhoudt is: "doe rustig aan, maak je niet zo druk en niets doen is ook goed".

En wanneer deze mevrouw werkelijk leert om alles in een lager tempo te doen, dan wordt haar man juist actiever en is de relatie prachtig in balans.

Een vader moppert over zijn dochter: "mijn dochter is erg eigenwijs en ze weet altijd alles beter"

Deze dochter spiegelt een kant van de vader die hij liever niet ziet, of waar hij zich niet van bewust is.

Als deze vader beseft dat het zijn eigen (schaduw)kant is die zijn dochter hem spiegelt, dan begrijpt hij beter zijn ergernis en kan hij hieraan gaan werken.

Spiegelen is een herkenning, van iets dat je bij je draagt, positief of negatief, bewust of onbewust. En als we zien wat de ander ons spiegelt, dan kunnen we hiermee 'aan de slag'.