Home        Aukje        Quantum Touch       Helen met energie       Huis reinigen
Spiegelen      Relaties      Ego       Innerlijk kind       Contact       Links

 

EGO

Ego

Ieder mens ontwikkelt ego, hiermee bedoel ik de laagjes van opvoeding, scholing, denkpatronen, overtuigingen etc…

Het ego ontwikkelt zich door de jaren heen, wij houden ons vast aan ons ego, omdat we gevormd zijn op die manier.
Hierdoor identificeren mensen zichzelf met hun Ego, ze worden hun Ego, dit is het deel dat constant loopt te denken, zoeken, analyseren en maar maalt en maalt. We zijn niet onze gedachten, we zijn niet onze Ego's !
Het Ego is eigenlijk niets anders dan een zelfontwikkeld denkbeeld. Aangepraat door ouders, leraren en andere mensen in onze nabije omgeving. Door je eigen angst ga je dingen denken die niet echt zijn en op die manier leef je je leven vanuit een illusie, dus een leugen.

Het Ego is het deel dat constant verdwaalt, de weg kwijt raakt en maar loopt te zoeken naar antwoorden. Tegenover het Ego-zelf staat het God-zelf, dit laatste is je ware Ik. Vanuit je ware Ik, kun je nooit de weg kwijt raken.Werkelijke moed is de durf je te laten ontroeren
Je hart zo open te zetten dat je geraakt kunt worden…..
Niet muren metselen en zeggen "kijk mij eens flink zijn"
Dat heeft niets met moed te maken,
Dat is angst, want alleen wie bang is, doet een harnas aan…..

 

Doel Ego

Het doel van het Ego is: Zelfstandigheid = Alleen zijn.
Dus niet afhankelijk zijn van wie dan ook. Nu is elk mens natuurlijk uniek, maar als je je laat leiden door je Ego ben je eigenlijk niet uniek, omdat je leeft op gedachten en overtuigingen van anderen.
Waaraan kun je het Ego herkennen?
Het ego houd zich bezig met analyseren, logische denken, bluffen, doen alsof, indruk maken, bang zijn, onzeker zijn, bang voor stiltes, zoekt vaak problemen op om zichzelf bezig te houden, wilt alles onder controle houden (perfectionist), komt zelden tot rust, is snel gekwetst, ziet zichzelf als minderwaardig, niet slim, niet zuiver, niet sterk, niet mooi, piekert zich suf, wilt altijd belangrijk zijn, is een echte zwartkijker, is gewend aan spanning, angst, strijd en drama's, denkt zichzelf letterlijk ziek, leeft in een belemmerende gedachtewereld, is gespannen, leeft in stress, kan niet liefhebben, zoekt ruzies, kan niet loslaten, leeft in het verleden en de toekomst, heeft niemand nodig, voelt zich altijd aangevallen, valt anderen aan, ziet alleen de verschillen met anderen maar niet de overeenkomsten, zoekt buiten zichzelf, wil macht en vooral controle.

De harde kant van ons ego wil vooral aandacht om zijn macht over de ander. We (ons ego) reageren dan door boos te zijn, rancuneus, altijd te willen winnen, ons gelijk te halen en we zijn dan niet in staat om te vergeven. Ons ego wil zijn zin hebben, is dominant en eist ten alle tijden liefde, respect en loyaliteit van anderen. Hij aanvaardt geen gezichtsverlies en weigert zijn excuses aan te bieden.

Deze kant van het Ego beschouwt elke afhankelijkheid als bedreigend. Het concentreert zich alleen op dwaling en is altijd op zoek naar antwoorden buiten zichzelf, terwijl het antwoord niet buiten jezelf te vinden is maar al in jou aanwezig is. Het Ego negeert die waarheid die in jezelf ligt. Het Ego wilt dat niet als waarheid aannemen.Conflicten

Het Ego is ook een gevoel dat ons wil doen geloven dat geluk gevonden wordt in materie, succes, macht, rijkdom, bezit en romantiek.

Het Ego zorgt voor conflicten en problemen in je leven zodat je weer kan gaan zoeken naar antwoorden.

Het enige nut van negativiteit is.......het versterken van het Ego.

Wat voor het ego echt lijkt is alleen maar datgene wat je kunt zien, vasthouden of voelen.

Doorgronden van je Ego

Je bent verbonden met je Ego, het is erg moeilijk om je ego los te zien van jezelf. Omdat jij verweven bent met je ego. Met al je denkpatronen, eisen aan jezelf, maar ook beperkingen die je jezelf oplegt. 

Om ego goed te doorgronden en jezelf te vinden is moeilijk. Daarom leg ik het uit als "laagjes" op die manier help ik mensen om alles zuiver te leren zien. Vaak denken we teveel, we maken het denken erg belangrijk, terwijl we steeds minder voelen. Leven vanuit je gevoel is niet aangeleerd en dus spannend en eng.

Het Ego staat symbool voor de afscheiding maar ook voor schuld. Het Ego-zelf kent schuld en schaamte maar je God-zelf kent dat niet. Schuld is een teken dat jouw denken onnatuurlijk is, dus als je je schuldig voelt weet dan dat dat je Ego is. Als je je schuldig voelt dan vrees je straf, maar waarom zouden we onszelf straffen?
Als je een deel van jezelf als fout of onvoldoende ziet (niet zuiver genoeg, niet slim, niet geslaagd in het leven, niet begripvol, niet mooi, niet sterk, niet open, niet spontaan etc) dan verwerp je dat deel van jezelf. Dat is ook wat het ego doet, waarom zou jij dit jezelf aandoen? Als je diep in je hart kijkt dan wil je dat toch helemaal niet?
Maar als we het Ego kunnen zien als een kostbaar geschenk, omdat het ons in staat stelt om logisch en doelgericht te denken en omdat het ons identiteit geeft en een individueel gevoel, dan kunnen we van daaruit kijken wat echt bij ons hoort en welke delen van het Ego niet (meer) bij ons passen.


Realistisch Ego

Het is belangrijk een Ego te ontwikkelen dat zichzelf gemakkelijk kan goedkeuren om zo ontspannen mogelijk te kunnen leven. Een realistisch Ego heeft een persoonlijkheid die zichzelf toestaat fouten te maken.
Het Ego bekijkt de werkelijkheid vanuit allerlei denk-beelden en denk-patronen en probeert die voortdurend vanuit angst naar zijn hand te zetten dus onder controle te houden. Er is niks mis met een zekere mate van controle maar als Ego verkramping betekent in die behoefte aan controle, dan werk je jezelf tegen.


Loslaten

Loslaten is liefde voor jezelf, maar door ons ego is het niet altijd even makkelijk om in liefde los te laten. We willen namelijk allemaal lief en aardig gevonden worden, maar is dat ook niet onze ijdelheid? Het graag gezien willen worden? We worden pas echt sterk en onafhankelijk als we de ander niet meer nodig hebben om ons ego op te krikken. We kunnen dan ook door de spiegel heenstappen en zien dat ijdelheid de illusie was, die ons naar onszelf kan brengen.
Besef, dat als je dingen verwacht van anderen of jezelf en die verwachtingen komen niet uit, je daardoor gefrustreerd kunt raken. Je raakt geïrriteerd, ongeduldig, verdrietig, negatief, egoïstisch, agressief, boos etc en vanuit die gevoelens ga je dan handelen. Je gaat je vijandig en wantrouwend opstellen naar de ander en verliest al snel je realiteitsbesef. Vanuit dit punt kom je in een toestand van mentale of gevoelsmatige black-out en op dit punt beland zul je de dingen niet meer helder kunnen zien of begrijpen. Omdat je de oorzaak van het niet uitkomen van de verwachtingen bij de ander legt en niet bij jezelf; je gaat een ander verwijten maken, terwijl je zelf verantwoordelijk bent voor het uitkomen van verwachtingen…

EGO LIJST

Deze ego-lijst kun je gebruiken om je bewust te worden van de vele ego's waar je in verschillende omstandigheden totaal en onbewust mee geïdentificeerd kunt zijn. Het zijn voorbeelden van de vele denkbeeldige en geacteerde nep-identiteiten waar je op een bepaald moment zelf in kunt geloven. De lijst kan je confronteren met je zelf-belangrijkmaking, je innerlijke versnippering, en je innerlijke vervreemding; je vervreemding van je enige werkelijke identiteit. Zij kan de vraag in je oproepen naar die werkelijke identiteit, die slechts te vinden is in je aller- zuiverste innerlijke kern.

Onze belangrijkste ego's Ik wil - ego, Ik weet - ego, Ik ben - ego, Ik heb - ego en Ik kan - ego

En hieruit volgen:

ik ben belangrijk - ego

intelligent ego
emotioneel-intelligent ego                                        ik kan (goed) koken - ego
rechtvaardig ego                                                     ik ben angstig - ego
macho-ego                                                               ik ben protestant - ego
levenslustig ego                                                       crimineel ego
iets mis met mij - ego                                               goedheids-ego
prestatie-ego                                                           optimist-ego                                             
seksueel ego                                                            ik ben probleem - ego
innerlijk kind - ego                                                  ik kan (goed) zeilen - ego
ik ben perfectionist-ego                                          ik ben spontaan - ego
organisator-ego                                                       ik ben slim - ego
ik ben hindoe-ego                                                    ik ben schuldig - ego
ik ben zwak - ego                                                    heersers-ego
ik ben ondeugend ego                                              ik ben verslaafd - ego
ik ben lomp - ego                                                     vader of moeder - ego
ik ben katholiek - ego                                              meisjes of jongens-ego
vergevend ego                                                         leiders-ego
ik ben aantrekkelijk - ego                                        patriot-ego
spiritueel ego                                                          ik ben lelijk - ego
ik ben jong - ego                                                     (ik ben) streng ego
fysiek ego                                                               ik ben doorzetter - ego
ik ben artistiek - ego                                               misantroop-ego
priester-ego                                                            schoonheids-ego
ik mag er niet zijn - ego                                           liefdes-ego
ik kan goed zonder slaap-ego                                   cosmopoliet-ego
volgeling-ego                                                           ik ben depressief - ego
ik ben degelijk - ego                                                ik ben introvert - ego
ik ben extrovert - ego                                              ik ben zelfstandig - ego
kennis-ego                                                               ik ben meditatief - ego
beschaafd ego                                                         oom of tante ego
arrogant ego                                                            ik ben (heel) taai - ego
ik ben diplomatiek ego                                             ik ben vegetarisch - ego
ik ben omnivoor-ego                                                 ik ben intuïtief - ego
ras-ego                                                                    authoriteits-ego
fobie-ego                                                                kleding-ego
devoot ego                                                               vrijgezels-ego
zakelijk ego                                                             ik ben stout - ego
kind van God - ego                                                   ik ben getrouwd - ego
idealist-ego                                                             zieligheids-ego
naam - ego                                                               ik ben charmant - ego
zen-ego                                                                   ik ben roker - ego
liberaal ego                                                             ik ben speciaal - ego
ik ben heks - ego                                                     altijd pech - ego
ik ben realistisch - ego                                            ordelijk ego
egoloosheids-ego                                                     vechters-ego
ik ben mislukt - ego                                                 naturist-ego
ik kan (goed) dansen - ego                                       ik ben sociaal - ego
auto-ego                                                                  ik ben gevaarlijk - ego
ik ben gevoelig - ego                                                humoristisch ego
ik kan alles - ego                                                      ik ben slachtoffer-ego
verwend ego                                                            ik ben interessant - ego
ik ben boeddhist-ego                                               ik ben niet goed - ego
muzikaal ego                                                            helderziend ego
ik ben boos - ego                                                     ik ben assertief - ego
onfeilbaarheids-ego                                                sportief ego
ik ben lief - ego                                                      bereisd ego
ik kan (goed)tuinieren - ego                                     ik ben wijs - ego
ik ben niet bang - ego                                              sterreteken-ego
ik ben snel - ego                                                      ik ben handig - ego
ik ben tolerant ego                                                  ik ben verlegen - ego
hulpvaardig ego                                                       ik ben hard - ego
oma of opa -ego                                                       ik ben sensueel ego
religieus ego                                                            ik ben rustig of kalm - ego
ik ben gezond - ego                                                 ik voel me klote - ego
ik ben respectvol - ego                                            (ik ben) ijdel - ego
bij de hand - ego                                                     goeroe-ego
"underdog"-ego                                                       ik ben positief - ego
clown-ego                                                               klant is koning - ego
ik ben healer - ego                                                  ik ben dom - ego
ik lust alles - ego                                                     ik ben oud - ego
ik ben netjes-ego                                                     ik ben rijk - ego
ik ben eerlijk - ego                                                  ik ben foutloos - ego
trots ego                                                                 bewustheids-ego
ik ben anti - ego                                                      vriend of vriendin-ego
cultureel ego                                                           onverstoorbaar ego
medium-ego                                                             ik weet veel - ego
ik ben arm - ego                                                      ik spreek (goed) Engels - ego
emancipatie-ego                                                      ik ben emotioneel - ego
buitenstaander-ego                                                 ik ben ziek - ego
bourgondisch ego                                                    ik ben kwetsbaar - ego
ik ben bizonder - ego                                              ik ben gescheiden - ego
geweldloosheids-ego                                               jeugdig ego
ik ben moslim - ego                                                  groene vingers - ego
ik ben onhandig - ego                                              minderwaardigheids-ego
ik ben mooi - ego                                                     ik ben een loser - ego
onthecht ego                                                           baas-speel-ego
burnout-ego                                                            sjamaan-ego
ochtendmens-ego                                                     beroeps-ego
ik ben sterk - ego                                                    patient-ego

Zoals je ziet is alles Ego, maar niet alles is beperkend Ego. Zodra ons Ego ons ervan weerhoudt om werkelijk te zijn wie we willen zijn diep van binnen, is er sprake van beperkend en misleidend Ego. Daarom is het goed om alles wat je denkt dat bij jou hoort eens onder de loep te nemen en één voor één onze gedachten, denkbeelden en overtuigingen te analyseren. En daarna liefdevol los te laten, deze denkbeelden en overtuigingen hebben jou gebracht waar je nu bent, maar nu mag je beperkende gedachten en denkbeelden loslaten. 

Als je echt los durft te laten en bereid bent op zoek te gaan naar je eigen warme kern en je eigen ik durft te gaan ontdekken, dan leer je om te denken in termen van "oneindige kracht" en "alles is mogelijk" dan openen zich de mogelijkheden voor jou en ontmoet je de juiste mensen die jij op dat moment nodig hebt. Ga ervan uit dat alles kan gebeuren zoals jij het wenst vanuit je diepste zelf.

 

De intuïtieve geest is een godsgeschenk
En het rationele verstand is een dienaar
Wij hebben een maatschappij geschapen
Die de dienaar vereert
En het Geschenk is vergeten

Albert Einstein